maanantaina, helmikuuta 19, 2007

Francis K. Allan

Francis K. Allan

Francis K. Allan, jota Simo Sjöblom väittää bibliografiassaan harhaanjohtavasti britiksi, kirjoitti varhain kaksi rikosromaania: First Come, First Kill (1945) ja The Invisible Bridge (1947). Edellistä romaania, jossa seikkailee newyorkilainen yksityisetsivä John Storm, John Conquest pitää jäykkänä ja vanhentuneena. Vielä vuonna 1976 Allan julkaisi romaanin Kuolema Lempeässä laaksossa. Allan kirjoitti 1940-50-luvulla ainakin Ten Story Detectiveen, joka oli viimeisiä pulp-lehtiä sekä Strange Detective Mysteries- ja Mystery Stories -lehtiin.
Allanilta on suomennettu muutama novelli. Niiden perusteella hän on ollut monipuolinen, joskaan ei aina kovin hyvä kirjoittaja. Kiinnostavinta Allanissa on Cornell Woolrichin vaikutus. Kummatkin kirjoittavat tarinoita, joissa sattuma ja kohtalo johdattelevat melkein tahdottomilta tuntuvia ihmisiä.
Novellissa "Sitä ei voi tapahtua muualla" pikkuvirkamies vedetään mukaan suureen huijaukseen. Tarinassa on hyvä urbaanin painajaisen tunnelma. "Kohtalon pelinappuloissa" gangsterin apuri rakastuu naiseen, joka puolestaan rakastuu toiseen mieheen. Tämä taas on vienyt päähenkilön pomolta ison tukun rahaa ja pomo haluaa miehen käsiinsä. Novelli on hiukan sekava, mutta sen lopussa on tarttuvaa surullisuutta.
"Mies tekee murhan" kertoo köyhästä miehestä, josta outojen sattumien kautta tulee murhan silminnäkijä. Murhaaja lähtee hänen jäljilleen. Novellin loppu töksähtää. Lyhyessä "Pelossa" nuori nainen päättää, että hänen ei tarvitse rikkaan ja kuolleen isänsä tavoin pelätä lähestyvää kuolemaa. Se vaanii häntä tuoreen aviomiehen muodossa - ja käy hyvin lähellä. Woolrichin tyyppistä sattumanvaraisuuden tematiikkaa käytetään myös "Mitsyn miljoonissa", jossa pienen välitysfirman työntekijä löytää firman varastosta murhatun miehen antiikkikokoelman.
Allanin vakiohahmo näyttää olleen entinen nyrkkeilijä Rocky Cochran, joka esiintyy kahdessa suomennetussa novellissa. "Talossa on ruumis" on varhaisempi ja siinä Cochran on vielä invalidisoituneen yökerhonpitäjän henkivartija. Toinen Cochran-tarina on "Hotellimurha", jossa Cochran työskentelee hotellietsivänä edellisessä novellissa tapaamansa Daisy Hayesin laskuun. Cochran-novellit vaikuttavat välillä parodisilta, mutta eivät lopulta ilmeisesti sitä ole. "Talossa on ruumis" -novellissa Rocky Cochran tutustuu "kaupungin kauheimpaan naiseen" ja ruotsalaiseen tohtori Korstundiin, joka hypnotisoi hänet pariin otteeseen, ensiksi tekemään
itsemurhaa, sitten murhaamaan pari ihmistä. "Hotellimurhassa" Cochran joutuu keskelle kaksoisolentoja, teeskenteleviä kulttuuripellejä ja naispainijoita - kaiken keskipisteessä on iso rahasumma. Allanin ilmeisellä oppi-isällä Woolrichillä oli joitain samantyyppisiä, groteskiin päin kallellaan olevia tarinoita.
Valitettavasti Allanin ainoa suomennettu romaani, myöhäinen Kuolema Lempeässä laaksossa, ei ole ollenkaan niin kiinnostava kuin Allanin novellit, joissa on, vaikka ne ovatkin Woolrich-kopioita, tunnelmaa ja joskus omaperäisiä ideoita. Kuolema Lempeässä laaksossa on sekoitus Peyton Place -tyyppistä miljöötä ja melko tavanomaista rahan kanssa pelehtimistä. Pikkukaupunki menee sekaisin, kun sen arvostettu pankkiiri kuolee joko vahingossa tai oman käden kautta ja kaupunkilaiset saavat selville, että pankki oli antanut kaikki rahansa epämääräiselle uskonnolliselle huijarille.
Kirjan päähenkilöt käyvät tekosyvällistä ja -katkeraa dialogia maailman pahuudesta ja rikosjuoni tuntuu jäävän taka-alalle. Allan onnistuu kirjoittamaan niin, että lukija ei tiedä, ketkä kulloinkin keskustelevat. Yleensä aina luotettava suomentaja Kersti Juvakin tuntuu olleen hakoteillä kirjan parissa.
Allanin tarinaan "Murder Stole My Missing Hours" perustuu Dwight Babcockin käsikirjoittama ja Nick Grinden ohjaama elokuva Road to Alcatraz (1944).

Romaani:
Kuolema Lempeässä laaksossa. Sapo 235. Suom. Kersti Juva. WSOY: Porvoo ja
Helsinki 1979. Alun perin Death in Gentle Grove. Mason/Charter 1976.

Novellit:
Hotellimurha, Seikkailujen Maailma 9/1951.
Kohtalon pelinappuloita, Seikkailujen Maailma 10/1958.
Mies kuulee murhan, Seikkailujen Maailma 11/1955.
Mitsyn miljoonat, Seikkailujen Maailma 9/1954.
Sitä ei voi tapahtua muualla, Seikkailujen Maailma 9/1958.
Talossa on ruumis, Seikkailujen Maailma 8/1955.

Ei kommentteja: